woensdag 11 januari 2017

Help, ik s-s-s-s-s-stotter

Klanken worden geproduceerd door een activering van zo'n 1500 spieren. Bij mensen die kampen met stotteren is de activering van deze spieren verstoord. Stotteren kan al optreden bij een kind van 2 tot 5 jaar. Dit is een periode, waarin men veel gaat praten. Het is belangrijk om bij de eerste kenmerken van moeilijkheden een logopedist in te schakelen. De vroegtijdige therapieën kunnen het kind helpen om een einde aan stotteren te maken. Volwassenen kunnen ook plotseling te maken krijgen met dit probleem. Op latere leeftijd kan het stotteren verdwijnen, maar het kan ook plots optreden. Stamboomstudies wijzen erop dat dit spraakprobleem wel eens erfelijk kan worden doorgegeven. Ook kan men al vroeg spanning ervaren, dat het stotteren zou kunnen uitlokken. 

1% van de bevolking heeft te maken met dit probleem. Bij mannen komt het vaker voor dan bij vrouwen. Voor iemand die stottert is een sociaal leven niet altijd even gemakkelijk, omdat ze zich vaak schamen en daardoor conversaties gaan vermijden. Ze generen zich vaak voor hun probleem. In het dagdagelijkse leven worden ze constant geconfronteerd met hun spraakprobleem. Het vinden van werk is ook niet altijd even makkelijk, omdat vele jobs vloeiend sprekende mensen vereisen. 

Afbeeldingsresultaat voor marilyn monroe dressHet stotteren kan ook uiterlijk uitgedrukt worden. Er kunnen allerlei bijbewegingen optreden tijdens het praten. Er kunnen bewegingen met het hoofd, benen of armen ontstaan. Zo kan de persoon bijvoorbeeld het hoofd opzij schudden of stampen met zijn/ haar voet. Op het gelaat kunnen er ook inspanningen optreden. Met de mond of kaak trekken is hier een voorbeeld van.  

      
Onderstaande namen zijn bekende mensen, die ook kampen/ kampten met stotteren: 

  • Charles Darwin  
  • Marilyn Monroe  
  • Isaac Newton 
  • Bart Peeters 
  • Elvis Presley  
  • ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten