woensdag 11 januari 2017

Somniloquy?


Somniloquy is een ander woord voor praten tijdens de slaap. Het is vorm van parasomnie. Dit is een verzamelnaam voor allerlei slaapstoornissen. Als men gaat slapen komen glycine en gamma-aminoboterzuur (GAB) vrij in de hersenen. Deze stoffen remmen allerlei ongewenste bewegingen tijdens het slapen en zorgen ervoor dat onze stembanden niet werken. Dit is niet bij iedereen zo. Ongeveer 50% van de kinderen zou wel eens praten in slaap. Bij volwassen treedt dit probleem op bij slechts 5%. Bij meisjes komt het vaker voor dan bij jongens. Hiervoor heeft men nog geen verklaring kunnen vinden. Wetenschappers tonen aan dat somniloquy erfelijk doorgegeven kan worden. Het praten wordt sterker beïnvloedt door alcohol, stress, depressies, koorts, een te kort aan slaap, enzovoort. Het praten gebeurt heel onbewust. Sommige kinderen voeren conversaties met zichzelf of met iemand die bijvoorbeeld naast hen ligt tijdens het slapen. 

Het slapen kan men opsplitsen in 5 fases. Fase 1 is het indommelen. In fase 2 bevindt men zich in een lichte slaap. In fase 3 wordt er een overgang van een lichte slaap naar een diepe slaap gemaakt. In fase 4 bevindt de persoon zich in een diepe slaap en fase 5 bestaat uit de droomslaap. Praten is de slaap kan in elke fase voorkomen. 

Afbeeldingsresultaat voor praten in slaapSpecialisten raden aan om op hetzelfde tijdstip te gaan slapen. Ook kunnen ontspanningsoefeningen voor het slapengaan helpen om het praten tijdens het slapen tegen te gaan. Op zich bestaan er geen behandelingen om het praten tegen te gaan. Bij de meerderheid van de mensen die praten in hun slaap is het niet schadelijk, maar bij angstaanvallen of het luid schreeuwen wordt er geadviseerd om de huisarts te raadplagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten