zaterdag 11 februari 2017

Huh ?! Dit heb ik al meegemaakt

Iedereen heeft wel al eens meegemaakt dat je het gevoel hebt dat je hetzelfde al eens eerder hebt meegemaakt. Dat is wat wat men een déjà vu noemt. ' Al eerder gezien' is de vertaling vanuit het Frans. Psychologen noemen het wel eens een psychische of een neurotische storing. Sommige mensen geloven dat men een gebeurtenis al eens heeft meegemaakt in hun vorige leven. Wetenschappers hebben voor dit fenomeen wetenschappelijke verklaringen.

Een déjà vu ontstaat door een kortsluiting in de hersenen. In normale omstandigheden, wordt het beeld dat men ziet, overgebracht naar de hersenen. Daar wordt het opgeslagen. Bij een déjà vu slaan de hersenen eerst het beeld op. Daarna pas worden de hersenen zich van het beeld bewust. Daardoor lijkt het alsof men het beeld als eens eerder ervaren heeft.

Een kortsluiting zou niet de enige verklaring zijn voor dit fenomeen. Andere wetenschappers beweren dat onze hersenen een denkfout maken. In onze hersenen zitten talrijke gebeurtenissen en plaatsen opgeslagen. Als men een déjà vu ervaart, verwarren de hersenen dit met een eerdere plaats of gebeurtenis.


Afbeeldingsresultaat voor deja vu


Onmogelijk dat buikspreken !



Afbeeldingsresultaat voor buikspreken cartoonHoe kan je spreken met je buik? Dat is een veelgestelde vraag. Buiksprekers misleiden uw ogen en oren net zoals een goochelaar. Achteraan in de hersenen worden visuele beelden verwerkt. Auditieve informatie wordt langs de zijkant van de hersenen verwerkt. Uw ogen kunnen uw oren misleiden. Dit bleek uit een eerder experiment. Als je iemand 'gaga' ziet zeggen, maar je hoort het woord 'baba', dan zullen je hersenen dit verwerken tot 'dada'. 


Buiksprekers maken in hun show steeds gebruik van een handpop. Alle aandacht wordt op de pop gericht. Doordat ze hun kaak ontspannen en hun mond een beetje open doen, kunnen ze praten zonder hun lip te bewegen. Dat lijkt vaak zo, maar eigenlijk maken ze gebruik van hun pop om de kleine bewegingen van hun lip te verstoppen. Buiksprekers oefenen op de beweging van de mond van de handpop. Zo lijkt het alsof de pop spreekt en niet de persoon die ernaast staat. 



Niet alle letters zijn even makkelijk om uit te spreken zonder je lippen te gebruiken. Buiksprekers kennen hier enkele trucs voor. Ze gebruiken deze letters niet of ze maken een ander geluid als ze zo'n moeilijke letter uitspreken. Je hersenen worden met bijgevolg misleidt en vullen de woorden zelf aan. Ze produceren geen geluid uit hun buik, maar ze praten gewoonweg met hun keel.